Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Στη σύνοδο των BRICS στην Αγία Πετρούπολη πάει ο Α.Τσίπρας! - 6ο μέλος της Τράπεζάς τους η Ελλάδα!



ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Στην άτυπη σύνοδο των BRICS, που θα διεξαχθεί στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, αποδέχθηκε να συμμετάσχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σηματοδοτώντας κατ'αυτόν τον τρόπο την αποδοχή συμμετοχής της Ελλάδας στην Παγκόσμια Αναπτυξιακή Τράπεζα Υποδομών και Ανασυγκρότησης όπως και την αποδοχή της σχετικής πρότασης του υφυπουργού Οικονομικών της Ρωσίας Σεργκέι Στόρτσακ!
Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα γίνεται άτυπα το έκτο μέλος των BRICS αφού η συγκεκριμένη τράπεζα (αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 100 δισ. δολ. το οποίο θα φτάσει το 1 τρισ. σε ορίζοντα δέκα χρόνων) θα αποτελέσει τον ομόλογο του ΔΝΤ σε διεθνές επίπεδο αλλά και κάτι ανάλογο με την ΕΚΤ σε ό,τι αφορά την εσωτερική οικονομική ισορροπία της μεγαλύτερης οικονομικής ένωσης του πλανήτη.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε o A.Tσίπρας με τον υφυπουργό Οικονομικών της Ρωσίας και εκπρόσωπο / αντιπρόσωπο της νέας αναπτυξιακής τράπεζας που δημιουργούν οι χώρες BRICS [Κίνα, Ρωσία, Βραζιλία, Ινδία, Ν. Αφρική], Σεργκέι Στόρτσακ, όπως ήδη μετέδωσε το defencenet.gr,τον ευχαρίστησε για την πρότασή του να γίνει η Ελλάδα το 6ο μέλος στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS και του ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στη σύνοδο της Αγίας Πετρούπολης.
Η εξέλιξη είναι κάτι παραπάνω από σημαντική. Θα λέγαμε "κρίσιμη" για την Ελλάδα που μόνο κέρδη μπορεί να αναμένει από τη συμμετοχή της στο "κλειστό" κλαμπ της μεγαλύτερης οικονομικής Ένωσης του πλανήτη. Στέλνει ένα μήνυμα στη Δύση ότι "Δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη", ενώ για πρώτη φορά αναζητεί σε ένα οικονομικό περιβάλλον που ταιριάζει περισσότερο στη "μενταλιτέ" του Έλληνα απ'ότι η "καλβινιστική" ευρωζώνη, την οικονομική της τύχη.
Η συντομογραφία BRICS προέρχεται από τα αρχικά γράμματα των ονομάτων των κρατών Brazil, Russia, India, China, South Africa (η τελευταία από το 2010).
Ο όρος επινοήθηκε το 2001 από τον Jim O'Neill, πρώην πρόεδρο του κακόφημου χρηματοπιστωτικού οργανισμού Goldman Sachs 3. Μέχρι σήμερα οι BRICS έχουν πραγματοποιήσει 5 Συνόδους Κορυφής (2009-2013). Στα μεσοδιαστήματα γίνονται συναντήσεις Υπουργών και Ομάδων Εμπειρογνωμόνων.
Οι BRICS κυριαρχούν στο Διεθνές Εμπόριο. Διαθέτουν τεράστιες ποσότητες του δημόσιου και του ιδιωτικού χρέους της Δύσης (κράτη, τράπεζες και επιχειρήσεις). Διαθέτουν τεράστια αποθέματα σε νομίσματα (δολάρια, γιεν, ευρώ, κ.λπ.), χρυσό, ομόλογα, ομολογίες, μετοχές, κ.λπ. 
Έχουν πλουτοπαραγωγικές πηγές και ενεργειακούς πόρους περισσότερους και καλύτερους απ΄ ότι η Δύση.
Έχουν νέο, ανθεκτικό και εξειδικευμένο εργατικό και επιστημονικό δυναμικό. Διαθέτουν τεράστια πυρηνική, στρατιωτική, επιστημονική, τεχνολογική και διαστημική ισχύ.
Η εν λόγω Παγκόσμια Αναπτυξιακή Τράπεζα Υποδομών και Ανασυγκρότησης έχει σκοπό να βοηθήσει την ανάπτυξη όλων των θυμάτων των χρηματοπιστωτικών οργανισμών, όπως η Ελλάδα, των banksters (από το bank+gangster όπως διδάσκει η Διεθνής Πολιτική Οικονομία).
Επίσης, ιδρύουν δικό τους Σύστημα Αξιολόγησης ως απάντηση στο αμερικανικό μονοπώλιο των ανεξέλεγκτων οίκων αξιολόγησης που ανεβάζουν και κατεβάζουν τις οικονομίες των χωρών κατά το δοκούν.
Στη συνάντησή των BRICS στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής τον Μάρτιο του 2013, οι πέντε χώρες αποφάσισαν την ίδρυση μιας «Αναπτυξιακής Τράπεζας» που θα χρηματοδοτεί κυρίως έργα υποδομής και θα έχει αρχικό κεφάλαιο 50 δισεκατομμύρια δολάρια, 10 δισεκατομμύρια από κάθε χώρα. Τη συμφωνία χαιρέτισε η Παγκόσμια Τράπεζα, δηλώνοντας έτοιμη να συνεργαστεί στενά με τη νέα τράπεζα.
Η συμφωνία για την ίδρυσή της, ύστερα από την επίλυση διαφωνιών πάνω σε οργανωτικά θέματα, ευοδώθηκε τελικά το 2014, κατά την έκτη συνάντηση των BRICS στη Φορταλέζα της Βραζιλίας.
Κεντρική θέση στην Τράπεζα κατέχει η Κίνα ως ο μεγαλύτερος κάτοχος συναλλαγματικών αποθεμάτων παγκοσμίως
Η έδρα της Τράπεζας συμφωνήθηκε να βρίσκεται στη Σανγκάη ενώ την προεδρία της για τα πρώτα 5 χρόνια θα αναλάβει η Ινδία. Παράλληλα συμφωνήθηκε η δημιουργία επιπλέον αποθεματικού ταμείου ασφαλείας, με διαθέσιμα 75 με 100 δισεκατομμύρια ευρώ, στο οποίο θα μπορούν να προσφύγουν οι 5 χώρες σε περίπτωση προβλημάτων με τους ισολογισμούς τους. Η τράπεζα θα επενδύσει σε έργα ανάπτυξης στα κράτη-μέλη της ένωσης
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr



Πρόταση συμμετοχής της Ελλάδας στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS
Πρόσκληση να γίνει η Ελλάδα το 6ο μέλος της νέας αναπτυξιακής τράπεζας που δημιουργούν οι χώρες BRICS (Κίνα, Ρωσία, Βραζιλία, Ινδία, Ν. Αφρική) έλαβε η Ελλάδα.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες από το Μαξίμου, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας με τον υφυπουργό Οικονομικών της Ρωσίας και εκπρόσωπο/αντιπρόσωπο της NDB, Σεργκέι Στορτσακ, δέχθηκε τη συγκεκριμένη πρόσκληση.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την θετική του έκπληξη και εξέφρασε το ενδιαφέρον της Ελλάδος και τη δέσμευση να εξετάσει διεξοδικά την πρόταση.
Η πρόταση θα συζητηθεί με τους ηγέτες, των κρατών των BRICS στην Αγία Πετρούπολη, την οποία θα επισκεφτεί ο Αλ. Τσίπρας, προκειμένου να συμμετάσχει στο Οικονομικό Φόρουμ που διοργανώνεται 18 με 20 Ιουνίου.
Έρχεται το «αντι-ΔΝΤ»
H Ρωσία -που είδε το ρούβλι να βυθίζεται μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην Ουκρανία και τις κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της- ανακοίνωσε ότι επικύρωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο τη συμφωνία δημιουργίας τού εν λόγω αποθεματικού ταμείου στήριξης (Contingency Reserve Arrangement ή CRA). Η ίδρυση του CRA όπως και της αναπτυξιακής τράπεζας (New Development Bank ή NDB) αποφασίστηκε το περασμένο καλοκαίρι στην 6η σύνοδο κορυφής των BRICS - στην Πορταλέζα της Βραζιλίας.
Ο στόχος του CRA είναι ανάλογος με αυτόν του ΔΝΤ, να επεμβαίνει δηλαδή με βραχυπρόθεσμα δάνεια ως «δανειστής της ύστατης καταφυγής» όταν κάποια από τις χώρες των BRICS αντιμετωπίσει δυσκολίες πληρωμών.
Από το τέλος του 2015, όταν θα ξεκινήσει τη λειτουργία της NDB, θα είναι η πρώτη φορά από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που μια αναπτυξιακή τράπεζα η οποία δεν ανήκει στη σφαίρα επιρροής της Δύσης, θα μπορεί να χρηματοδοτεί αναπτυσσόμενες -και όχι μόνο- χώρες.
Κύριος σκοπός της τράπεζας, όπως έχει ανακοινωθεί, θα είναι η χρηματοδότηση έργων ανάπτυξης σε όλο τον πλανήτη και αυτή αναμένεται ότι θα είναι πλήρως λειτουργική σε 4-5 χρόνια. 

12 ΜΑΪΟΥ 2015 
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου