Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ – Εμφύλιος στην Ε.Ε. για το ποιος θα διαπραγματευθεί το Brexit

SYNODOS-KORYFHS-EE2
Τις αυταπάτες του Λονδίνου μετά το δημοψήφισμα  για το Brexit σπεύδουν να διαλύσουν ο ένας μετά τον άλλο οι ηγέτες που βρίσκονται στις Βρυξέλλες. Η αλήθεια είναι ότι ο Κάμερον που ελπίζει ότι η Βρετανία θα μπορέσει να έχει και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο βρέθηκε μπροστά στην ανένδοτη στάση των Ευρωπαίων που ζητούν την έξοδο της Βρετανίας εδώ και τώρα.
Εμφύλιος έχει ξεσπάσει  μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με το ποιός θα διαπραγματευτεί τους όρους αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ένωση, όπως αποκαλύπτει το Politico.
Οι ηγέτες και οι αξιωματούχοι των χωρών-μελών προσπαθούν να μπλοκάρουν τις προσπάθειες της Κομισιόν να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων, καθώς αμφότερες οι πλευρές διεκδικούν το δικαίωμα να καθορίσουν τους όρους των διαπραγματεύσεων του “διαζυγίου”, αλλά και ποιος θεσμός έχει την τεχνική εξειδίκευση για μια τέτοια δουλειά.
Το Άρθρο 50 δεν αναφέρει ποιος είναι ο διαπραγματευτής σε μια τέτοια περίπτωση, όμως δίνει ξεκάθαρα προβάδισμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τόνισε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Politico, ο οποίος πρόσθεσε ότι πολλοί είναι εκείνοι που δεν θέλουν τον Γιούνκερ επικεφαλής των διαπραγματεύσεων.\
Δήμαρχος Λονδίνου
Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν αξίωσε σήμερα η βρετανική πρωτεύουσα να έχει «μια θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, απαιτώντας επίσης να διαθέτει περισσότερη αυτονομία απέναντι στην κυβέρνηση.
Ενώ το 51,9% των Βρετανών ψήφισαν υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, το 59,9% των Λονδρέζων τάχθηκαν υπέρ της παραμονής στην Ένωση.
Το Λονδίνο θα πρέπει να έχει «μια πλήρη θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» είπε ο Καν, σύμφωνα με το κείμενο μιας ομιλίας που εκφώνησε σε ένα οικονομικό συνέδριο και το οποίο αναρτήθηκε στον ιστότοπό του. «Η παραμονή στην ενιαία αγορά θα πρέπει να αποτελεί την πρώτη, τη δεύτερη και την τρίτη προτεραιότητα στις διαπραγματεύσεις μας με την ΕΕ», πρόσθεσε.
«Δεν αντιμετωπίζω στα σοβαρά το θέμα της ανεξαρτησίας του Λονδίνου. Δεν σχεδιάζω να ορθώσω συνοριακά φυλάκια στον αυτοκινητόδρομο Μ25″, είπε απαντώντας έτσι στις εκκλήσεις για την «ανεξαρτητοποίηση» της πρωτεύουσας. «Όμως, εξ ονόματος όλων των Λονδρέζων, απαιτώ περισσότερη αυτονομία για την πρωτεύουσα από τώρα» προκειμένου να προστατευτεί η οικονομία της πόλης, συνέχισε.
Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, την Παρασκευή, αναρτήθηκε στο διαδίκτυο μια έκκληση που ζητά από τον Σαντίκ Καν να ανακηρύξει ανεξάρτητο το Λονδίνο (ώστε να επανενταχθεί στην ΕΕ). Το κείμενο αυτό έχει συγκεντρώσει 175.000 υπογραφές.
ΝΑΤΟ 
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε πως το ζήτημα με την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 “είναι ζήτημα που θα συναποφασίσουν Μεγάλη Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση”. Σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισε ότι η Βρετανία θα παραμείνει μέλος του ΝΑΤΟ.
Αυστριακός καγκελάριος
Από την πλευρά του ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Κρίστιαν Κερν, τόνισε σε συνέντευξή του πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει κάποιο τρόπο να επισπεύσει τη διαδικασία αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ένωση.
Σουλτς σε Κάμερον
Αποκαλυπτική  του κλίματος ήταν η στιχομυθία που είχαν  Σουλτς και Κάμερον. Απευθυνόμενος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στον Βρετανό πρωθυπουργό, τόνισε χαρακτηριστικά “Το να περιμένουμε αρκετούς μήνες, όπως έχετε ήδη ανακοινώσει, πρωθυπουργέ Κάμερον και να κρατάτε την μοίρα μιας ολόκληρης ηπείρου όμηρο για εσωτερικούς κομματικούς σας λόγους, θα ήταν εντελώς απαράδεκτο”.
Μέρκελ
Προσερχόμενη στη σύνοδο η Μέρκελ έδωσε τον τόνο.
“Θα είναι η πρώτη ευκαιρία του Ντέιβιντ Κάμερον να παρουσιάσει αυτοπροσώπως μπροστά στους 27 αρχηγούς κρατών την άποψή του και την εκτίμηση της κατάστασης. Για μένα το σημαντικό που πρέπει να γίνει είναι να ξεκινήσουμε την διαπραγμάτευση μόλις η Βρετανία καταθέσει το αίτημα, που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν επίσημες ή ανεπίσημες διαπραγματεύσεις πριν η βρετανική κυβέρνηση ενεργοποιήσει το Άρθρο 50.” σημείωσε.
Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ακόμα: “Είναι ακόμη πολύ σημαντικό για μένα, να ψάξουμε για λύσεις σχετικά με το πως θα αναπτυχθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, πως θα δουλέψουμε στην οικονομία, τον αριθμό των θέσεων εργασίας και την ανταγωνιστικότητα και αυτό θα το κάνουμε και οι 27 μαζί.
 Παράλληλα αναφέρθηκε στην ανάγκη να μείνει το Ηνωμένο Βασίλειο «φίλος και εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη σήμερα το απόγευμα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Ωστόσο η ίδια νωρίτερα μιλώντας στη γερμανική βουλή είχε δηλώσει ότι η Βρετανία δεν μπορεί να ζητά συμφωνία αλά καρτ που θα τις δίνει τη δυνατότητα να επιλέγει ποια κομμάτια της συμφωνίας θέλει και ποια όχι.
Σουλτς
Την ανάγκη να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν η συζήτηση για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, μιλώντας το απόγευμα της Τρίτης από τις Βρυξέλλες.
Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο κ. Σουλτς είπε ότι η σημερινή Σύνοδος «δεν είναι όπως όλες οι άλλες» και τόνισε πως «είναι θλιβερό και επικίνδυνο για το Ηνωμένο Βασίλειο το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος».
«Η Μεγάλη Βρετανία και στο μέλλον θα έχει συγκεκριμένη σχέση με την ΕΕ. Παραμένει μέλος της G7. Πριν μερικές ημέρες κανείς δεν φανταζόταν ότι θα λάμβανε η οικονομία της αρνητικές αξιολογήσεις από Οίκους όπως η S&P τη Βρετανία. Αυτό δείχνει το επικίνδυνο σπιράλ στο οποίο έχει μπει», τόνισε. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σουλτς ζήτησε να ολοκληρωθεί η διαδικασία της εξόδου με αμοιβαίο σεβασμό και το ταχύτερο δυνατόν, ενώ υπογράμμισε ότι «χρειαζόμαστε μία καλύτερη Ευρώπη».
Τέλος, αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit είπε ότι «είχαμε συζήτηση πολύ συναισθηματική».
Ντάισελμπλουμ
Το δικό του καμπανάκι έκρουσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Η Βρετανία δεν θα είναι σε θέση να υπαγορεύσει τους όρους μιας νέας εμπορικής συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον αποχωρήσει από αυτήν, προειδοποίησε κατηγορώντας τον Νάιτζελ Φάρατζ, τον ηγέτη του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Ukip, ότι «ζει στον δικό του κόσμο».
Ο Φάρατζ δήλωσε νωρίτερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης να συνάψει μια εμπορική σχέση με τη Βρετανία.
«Ο Φάρατζ ζει στον δικό του κόσμο. Νομίζει ότι η Βρετανία είναι ακόμη μια παγκόσμια αυτοκρατορία και ότι μπορεί να υπαγορεύει τα πάντα, αλλά δεν πρόκειται να συμβεί αυτό», είπε μιλώντας στην ολλανδική τηλεόραση RTL.
Ολάντ 
Τις εξελίξεις δεν θα μπορούσε να αφήσει ασχολίαστες ο Φρανσουά Ολάντ.
«Οι Βρετανοί έκαναν ξεκάθαρα μια επιλογή. Θέλησαν να βγουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Λυπάμαι για αυτή την επιλογή αλλά τη σέβομαι».
Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, προσερχόμενος σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες που πραγματοποιείται έπειτα από το βρετανικό δημοψήφισμα που σόκαρε την Ένωση.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Ολάντ ανέφερε πως δεν μπορεί να φανταστεί ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν θα σεβαστεί τη βούληση του λαού της, ενώ την ίδια ώρα πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκαθαρίσει πως η Βρετανία θα πρέπει να ενημερώσει το συντομότερο δυνατόν τις Βρυξέλλες για το τι προτίθεται να πράξει.
Όπως υπογράμμισε, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο καθώς τα βλέμματα όλου του κόσμου είναι στραμμένα στην Ευρώπη μετά το δημοψήφισμα της Βρετανίας. Τέλος, αναφερόμενος στην ευρωζώνη, είπε ότι υπάρχει ανάγκη να οργανωθεί πιο δημοκρατικά.
Τσίπρας
Στο δημοψήφισμα αναφέρθηκε προσερχόμενος και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Ελπίζω το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος να δουλέψει ως εγερτήριο για την ΕΕ» είπε ο πρωθυπουργός και έκανε λόγο για την ανάγκη αφύπνισης του ευρωπαϊκών λαών
Για απουσία δημοκρατικού ελλείμματος, κοινωνικής συνοχής και αληλλεγγύης, μίλησε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, στη σκιά του Brexit.
«Βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι, καθώς η Ευρώπη βρίσκεται σε προβλέψιμη κρίση» δήλωσε ο κ. Τσίπρας και έκανε λόγο για την ανάγκη αφύπνισης του ευρωπαϊκών λαών. «Ελπίζω το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος να δουλέψει ως εγερτήριο για την ΕΕ. Είναι αναγκαίο να λάβουμε τολμηρές αποφάσεις έτσι ώστε να καταστήσουμε την ΕΕ πιο ελκυστική για τους πολίτες» συμπλήρωσε.
«Πρέπει να πάρουμε γενναίες αποφάσεις και άμεσες πρωτοβουλίες για να αντικαταστήσουμε τη λιτότητα με την ανάπτυξη και την ανεργία με δουλειές ευπρέπειας και αξιοπρέπειας».
Παράλληλα ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές και για τον τρόπο που διεξάγονται οι συζητήσεις κεκλεισμένων των θυρών, λέγοντας ότι οι ατελείωτες διαβουλεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες πρέπει να αντικατασταθούν με την διαφάνεια και την δημοκρατία.
Σκοτία
Από την πλευρά της η επικεφαλής της κυβέρνησης της Σκωτίας Νίκολ Στέρτζεον είπε ότι θα μεταβεί σήμερα στις Βρυξέλλες για να ενημερώσει τους ευρωπαίους αξιωματούχους για τη θέση της Σκωτίας όσον αφορά το δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην ΕΕ.
Η Στέρτζεον είπε ότι η κυβέρνησή της βρίσκεται σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τόνισε ότι αυτή είναι μόνο η αρχή.
Πρόσθεσε ότι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και ότι σχεδιάζει να παρουσιάσει τη θέση της Σκωτίας απευθείας στην Κομισιόν.
Είπε, επίσης ότι ιδρύεται ένα συμβούλιο εμπειρογνωμόνων για να συμβουλεύσει την κυβέρνηση της Σκωτίας πώς να επιτύχει τους στόχους της και να διατηρήσει τους δεσμούς με την ΕΕ.
Εμφανίστηκε, επίσης, αποφασισμένη να διατηρήσει η Σκωτία την πρόσβασή της στην ενιαία αγορά. «Προτεραιότητά μου είναι να προστατεύσω τη σχέση της Σκωτίας και τη θέση της στην Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε.
Μιλώντας στο Κοινοβούλιο της Σκωτίας, η Στέρτζεον, η οποία έχει πει ότι είναι «στο τραπέζι» η πιθανότητα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, εμφανίστηκε πιο επιφυλακτική, λέγοντας ότι δεν ζητά «σήμερα» δημοψήφισμα για τη Σκωτία.
Σε ότι αφορά τη Σκοτία και το ευρωπαϊκό της μέλλον πηγή από το περιβάλλον του Τουσκ δήλωσε «δέχθηκε με χαρά το αίτημα» όμως μετέφερε στη Πρωθυπουργό πως δεν είναι ιδανική η ώρα για τη συνάντηση αυτή, χωρίς όμως να αποκλείει το ενδεχόμενο να γίνει στο μέλλον.
Πάντως  ήδη στο Λονδίνο επικρατεί μεγάλη νευρικότητα λόγω σειράς  δημοσιευμάτων και δηλώσεων σχετικά με το μέλλον της φιλοευρωπαϊκής Σκωτίας. Χαρακτηριστικό είναι πως ο Πρόεδρος Γιούνκερ θα έχει κάποια στιγμή συναντήσεις με άλλους Βρετανούς πολιτικούς, όπως η Πρωθυπουργός της Σκωτίας. «Η πόρτα του Προέδρου Γιουνκέρ είναι ανοικτή σε όλους», είπε χθες ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου