Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Αυτό είναι το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση! Κατατέθηκε στην Βουλή



Αυτό είναι το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση! Κατατέθηκε στην Βουλή

Μέγεθος κειμέ
Αυτό είναι το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση! Κατατέθηκε στην Βουλή





ΣΧΕ∆ΙΟ ΝΟΜΟΥ Άρθρο 1 ∆ωρεάν επανασύνδεση και παροχή ηλεκτρικού ρεύµατος

 1. Σε νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, παρέχεται για το έτος 2015 δωρεάν ποσότητα ηλεκτρικού ρεύµατος για την κύρια κατοικία τους έως 300kwh µηνιαίως. Σε περιπτώσεις δικαιούχων των οποίων η παροχή είχε διακοπεί έως και την 31.01.2015 η παροχή επανασυνδέεται ατελώς και χωρίς καµία επιβάρυνση, οι δε ληξιπρόθεσµες οφειλές ρυθµίζονται.

2. Η χρηµατική αξία των παροχών της προηγούµενης παραγράφου δεν συνυπολογίζεται ως προς την πλήρωση προϋποθέσεων λήψης οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα που χορηγείται βάσει εισοδηµατικών κριτηρίων.
3. Με σύµβαση που συνάπτεται µεταξύ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας συµφωνούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις ρύθµισης των ληξιπρόθεσµων οφειλών της παραγράφου

1. Άρθρο 2 Επίδοµα ενοικίου για την εξασφάλιση στέγης
1. Χορηγείται επίδοµα ενοικίου σε έως 30.000 νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και δεν έχουν δυνατότητα στέγασης σε ιδιόκτητο ακίνητο εντός του δήµου της κύριας κατοικίας τους.
2. Η παροχή αυτή αφορά νέες µισθώσεις ή ανανεώσεις υφιστάµενων µισθώσεων µε νέους όρους που συνάπτονται µετά την έναρξη ισχύος του παρόντος και θα χορηγείται απευθείας στον εκµισθωτή του µισθίου ακινήτου. Η παροχή χορηγείται για το έτος 2015 και δύναται να ανανεωθεί για το έτος 2016, εφόσον συντρέχουν οι προβλεπόµενες στο παρόν άρθρο προϋποθέσεις.
3. Το παρεχόµενο επίδοµα ενοικίου δεν υπερβαίνει µηνιαίως τα εβδοµήντα (70) ευρώ ανά άτοµο και τα διακόσια είκοσι (220) ευρώ ανά πολυµελή οικογένεια, συµπεριλαµβανοµένου του προβλεποµένου ΦΠΑ.
4. Για τη χορήγηση του επιδόµατος του παρόντος άρθρου απαιτείται η προβλεπόµενη από τις οικείες διατάξεις του νόµου δήλωση και αποδοχή του µισθωτηρίου συµβολαίου καθώς και η φορολογική ενηµερότητα των εκµισθωτών.
5. Το ποσό της επιδότησης ενοικίου είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο, δεν υπόκειται σε οιουδήποτε είδους κρατήσεις, δεν συµψηφίζεται µε βεβαιωµένα χρέη προς πιστωτικά ιδρύµατα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηµατικά όρια για τη καταβολή του ΕΚΑΣ ή άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα. Το ποσό της επιδότησης µπορεί να συµψηφίζεται µε βεβαιωµένες και ρυθµισµένες οφειλές προς το ∆ηµόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισµούς.
 Άρθρο 3 Επιδότηση σίτισης σε νοικοκυριά
1. Χορηγείται για το έτος 2015 επιδότηση σίτισης σε φυσικά πρόσωπα που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.
2. Για τη χορήγηση της επιδότησης σίτισης, λαµβάνεται υπ’ όψιν το σύνολο των εισοδηµάτων των δικαιούχων, από κάθε πηγή. ∆ικαιούχοι που δεν υποχρεούνται σύµφωνα µε τις ισχύουσες διατάξεις του νόµου σε υποβολή δηλώσεως εισοδήµατος στη Φορολογική Αρχή, καθώς και άνεργοι που δεν λαµβάνουν πλέον επίδοµα ανεργίας υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση για το σύνολο των εισοδηµάτων τους.
3. Η επιδότηση σίτισης παρέχεται µε εκπτωτικά κουπόνια ή άλλο ηλεκτρονικό τρόπο για την προµήθεια ειδών σίτισης. Άρθρο 4 Στις παροχές των άρθρων 1 έως 3 δεν υπάγονται όσοι ήδη ωφελούνται από προγράµµατα του Ευρωπαϊκού Ταµείου Βοηθείας για τους Απόρους και από το θεµατικό στόχο 9 των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραµµάτων.
Άρθρο 5 Εξουσιοδοτικές διατάξεις Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονοµικών, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίζονται τα εισοδηµατικά και περιουσιακά κριτήρια των δικαιούχων, τα απαιτούµενα δικαιολογητικά, ο χρόνος υποβολής τους, οι φορείς, οι υπηρεσίες και οι διαδικασίες ελέγχου και πιστοποίησης των δικαιούχων, οι συµπράξεις µε φορείς του δηµοσίου και ιδιωτικού τοµέα και κάθε άλλη λεπτοµέρεια για την εφαρµογή των ρυθµίσεων των άρθρων 1 έως 4.

Άρθρο 6 Συνιστάται Γενική Γραµµατεία για την Καταπολέµηση της ∆ιαφθοράς ως δηµόσια υπηρεσία που υπάγεται στον αρµόδιο Υπουργό Επικρατείας, και θέση Γενικού Γραµµατέα µε βαθµό α’ της κατηγορίας ειδικών θέσεων που προΐσταται αυτής.

 Άρθρο 7 Αρµοδιότητες ΓΕ.Γ.ΚΑ.∆.
1. H Γενική Γραµµατεία: α. Αναλαµβάνει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες και ενέργειες για τη διασφάλιση της συνεκτικότητας και της αποτελεσµατικότητας της εθνικής στρατηγικής, µε ιδιαίτερη έµφαση στον συντονισµό των ελεγκτικών σωµάτων, και την αποτελεσµατικότητα των ενεργειών τους και παρέχει σχετικές οδηγίες και συστάσεις
β. Ορίζεται ως η αρµόδια αρχή για το συντονισµό της καταπολέµησης της απάτης (AFCOS) σύµφωνα µε την παραγράφοο 4 του άρθρου 3 του Κανονισµού (EE, ΕΥΡΑΤΟΜ) αρ. 883/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συµβουλίου της 11ης Σεπτεµβρίου 2013 (ΕΕ L248).
γ. Συνεργάζεται µε διεθνείς οργανισµούς και όργανα και υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή άλλων κρατών για την εκπόνηση, ανάληψη, χρήση, υλοποίηση προγραµµάτων – στρατηγικών σχεδίων, την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και τη λήψη τεχνικής βοήθειας για την καταπολέµηση της διαφθοράς και της απάτης.
δ. Αίρει συγκρούσεις και επιλύει ζητήµατα επικαλύψεων αρµοδιοτήτων µεταξύ υπηρεσιών ή φορέων που εµπλέκονται στην καταπολέµηση της διαφθοράς, προτείνοντας τις σχετικές λύσεις για την αποτελεσµατική επίλυσή τους.
2. Με απόφαση του Υπουργού Επικρατείας, καθορίζεται η σύνταξη των αναγκαίων εκθέσεων πεπραγµένων κατά κατηγορία και είδος δράσης, µε τις οποίες ενηµερώνεται ο Πρωθυπουργός και οι αρµόδιοι Υπουργοί και υπηρεσίες.

Άρθρο 8 Στη Γενική Γραµµατεία για την Καταπολέµηση της ∆ιαφθοράς µεταφέρονται, µε τις αρµοδιότητες, υπηρεσίες και δοµές τους:
α. Το Σώµα Επιθεωρητών-Ελεγκτών ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης (Σ.Ε.Ε.∆.∆.),
β. Το Σώµα Επιθεωρητών ∆ηµοσίων Έργων (Σ.Ε.∆.Ε.).

Άρθρο 9 Οργάνωση της ΓΕ.Γ.ΚΑ.∆ Στη Γενική Γραµµατεία για την Καταπολέµηση της ∆ιαφθοράς λειτουργούν τα εξής γραφεία:
α) Γραφείο Συντονισµού δράσης και επιχειρησιακού σχεδιασµού του Σώµατος ∆ίωξης Οικονοµικών Εγκλήµατος (Σ.∆.Ο.Ε.),
β) Γραφείο Συντονισµού δράσης και επιχειρησιακού σχεδιασµού της ∆ιεύθυνσης Οικονοµικής Αστυνοµίας,
γ) Γραφείο Συντονισµού δράσης και επιχειρησιακού σχεδιασµού των Μονάδων Εσωτερικού Ελέγχου των Υπουργείων,
και δ) Γραφείο Συντονισµού δράσης και επιχειρησιακού σχεδιασµού του Σ.Ε.Υ.Υ.Π. Τα Γραφεία Συντονισµού στελεχώνονται µε µετατασσόµενους ή αποσπώµενους µόνιµους υπαλλήλους ή υπαλλήλους Ι.∆.Α.Χ. του ∆ηµοσίου, Ν.Π.∆.∆., Ο.Τ.Α., Ν.Π.Ι.∆. και λοιπών φορέων του ∆ηµοσίου και του ευρύτερου δηµοσίου τοµέα, µε απόφαση των συναρµοδίων υπουργών, κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη νόµου. Η απόσπαση διαρκεί τρία χρόνια και µπορεί να παραταθεί για µία ακόµη τριετία. Ο χρόνος της απόσπασης θεωρείται ως πραγµατικός χρόνος υπηρεσίας του υπαλλήλου στην οργανική του θέση για κάθε συνέπεια. Με απόφαση του Υπουργού Επικρατείας ανατίθενται καθήκοντα Προϊσταµένων των Γραφείων Συντονισµού εκ του µετατασσόµενου ή αποσπώµενου προσωπικού.
Στη Γενική Γραµµατεία λειτουργούν επίσης, σύµφωνα µε τις κείµενες διατάξεις:
α. Γραφείο Γενικού Γραµµατέα
β. Γραφείο Νοµικού Συµβουλίου του Κράτους (Ν.Σ.Κ.)
γ. Υπηρεσία Επιτρόπου Ελεγκτικού Συνεδρίουδ. Υπηρεσία ∆ηµοσιονοµικού Ελέγχου (Υ.∆.Ε.) ε. Γραφείο ∆ιοικητικής-Οικονοµικής Υποστήριξης

Άρθρο 10 Σχέδια συντονισµένων δράσεων Η Αρχή για την Καταπολέµηση της Νοµιµοποίησης Εσόδων από Εγκληµατικές ∆ραστηριότητες και της Χρηµατοδότησης της Τροµοκρατίας και Ελέγχου των ∆ηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, ο Γενικός Επιθεωρητής ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης, ο Εισαγγελέας Οικονοµικού Εγκλήµατος και Εισαγγελέας Εγκληµάτων ∆ιαφθοράς εντάσσουν την δράση τους στα σχέδια συντονισµένων ενεργειών, τα οποία εκπονεί η Γενική Γραµµατεία, συµβάλλουν, δε, µε τις ενέργειες τους, στην υλοποίηση ελεγκτικών προγραµµάτων δράσης για την καταπολέµηση της διαφθοράς στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής.

Άρθρο 11 Η Γενική Γραµµατεία συνεργάζεται µε τον Συνήγορο του Πολίτη και κάθε άλλη αρχή, υπηρεσία, δοµή και ελεγκτικό µηχανισµό αρµόδιο για την καταπολέµηση της διαφθοράς στο δηµόσιο και ιδιωτικό τοµέα.

Άρθρο 12 1. Ο αρµόδιος για την καταπολέµηση της διαφθοράς και του οικονοµικού εγκλήµατος υπουργός Επικρατείας: α. καταρτίζει συντονισµένα προγράµµατα δράσης και ελέγχει την υλοποίησή τους από τους ελεγκτικούς και διωκτικούς µηχανισµούς και τα σώµατα της ∆ιοίκησης. β. ασκεί τον επιχειρησιακό έλεγχο της Οικονοµικής Αστυνοµίας, του Σώµατος ∆ίωξης Οικονοµικού Εγκλήµατος (Σ.∆.Ο.Ε.), των Υπηρεσιών Εσωτερικού Ελέγχου των Υπουργείων, του Σώµατος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Υ.Π.) και συντονίζει και εποπτεύει τη δράση τους, καθορίζει τις προτεραιότητες των ελεγκτικών τους δράσεων και τους αναθέτει τη διενέργεια συντονισµένων ή επιµέρους ελέγχων και διορίζει από κοινού µε τους συναρµόδιους Υπουργούς τον Ειδικό Γραµµατέα Σ∆ΟΕ και τους επικεφαλής των Υπηρεσιών που αναφέρονται στο άρθρο αυτό. γ. Εκπροσωπεί την Κυβέρνηση σε διεθνείς οργανισµούς και όργανα ή/και υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή άλλων κρατών για ζητήµατα συνεργασίας για την καταπολέµηση της διαφθοράς και του οικονοµικού εγκλήµατος.
2. Ειδικά σε περιπτώσεις καταπολέµησης της διαφθοράς ο Ειδικός Γραµµατέας του Σ.∆.Ο.Ε. και ο ∆ιευθυντής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνοµίας ενεργούν αποκλειστικά σύµφωνα µε τις εντολές του κατά την παρ. 1 Υπουργού Επικρατείας.

Άρθρο 13 Εξουσιοδοτικές και υποστηρικτικές ρυθµίσεις Με κοινές αποφάσεις του Υπουργού Επικρατείας και των κατά περίπτωση συναρµοδίων υπουργών ρυθµίζονται θέµατα που αφορούν το συντονισµό της δράσης, την ανάληψη πρωτοβουλιών και την υλοποίηση ελεγκτικών ενεργειών, τη δηµιουργία επιτελικού σχεδιασµού, τον καθορισµό των προτεραιοτήτων, την διαµόρφωση και ενίσχυση του νοµοθετικού πλαισίου και κάθε άλλο ζήτηµα για τον καλύτερο συντονισµό δράσεων και την αποτελεσµατικότερη καταπολέµηση της διαφθοράς. Για τις συντονισµένες δράσεις των ελεγκτικών µηχανισµών που υπάγονται ή συντονίζονται από την Γενική Γραµµατεία, εκπονείται ενιαίος Προϋπολογισµός δαπανών και καθορίζονται η αναγκαία στελέχωσή τους και συµµετοχή τους σε συντονισµένες ενιαίες επιχειρήσεις, καθώς και ο απαιτούµενος εξοπλισµός τους.

Άρθρο 14 Θέµατα λειτουργίας της ΓΕ.Γ.ΚΑ.∆. Με προεδρικό διάταγµα που εκδίδεται µετά από πρόταση του Υπουργού Επικρατείας εξειδικεύεται η διοικητική δοµή, καθορίζεται η κατανοµή αρµοδιοτήτων και ρυθµίζεται κάθε άλλο θέµα σχετικό µε τη λειτουργία της Γενικής Γραµµατείας.

Άρθρο 15 Οι διατάξεις της παραγράφου ΙΓ του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013 (Α’ 107), που αφορούν τη σύσταση θέσης και τη λειτουργία Εθνικού Συντονιστή για την Καταπολέµηση της ∆ιαφθοράς, όπως ισχύουν, καταργούνται.

Άρθρο 16 Γενική Γραµµατεία ΚΥ.Σ.Οι.Π. Με προεδρικό διάταγµα που εκδίδεται µε πρόταση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης συνιστάται για την υποβοήθηση του έργου του Κυβερνητικού Συµβουλίου Οικονοµικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.Οι.Π) Γενική Γραµµατεία και θέση Γενικού Γραµµατέα µε βαθµό α’ της κατηγορίας ειδικών θέσεων που προΐσταται αυτής. Με το ανωτέρω διάταγµα, καθορίζεται η διάρθρωση της Γραµµατείας σε διευθύνσεις και τµήµατα, ο αριθµός και οι ειδικότητες του προσωπικού αυτής και κάθε άλλο σχετικό ζήτηµα. Οι θέσεις του προσωπικού της Γενικής Γραµµατείας πληρούνται µε απόφαση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης µε µετατάξεις και αποσπάσεις µονίµων υπαλλήλων ή υπαλλήλων Ι.∆.Α.Χ. του ∆ηµοσίου, Ν.Π.∆.∆., Ο.Τ.Α., Ν.Π.Ι.∆. και λοιπών φορέων του ∆ηµοσίου και του ευρύτερου δηµοσίου τοµέα και µε διορισµό µετακλητών ειδικών συµβούλων και συνεργατών.

Άρθρο 17 Το σύνολο των µετατασσόµενων, αποσπώµενων και διοριζόµενων υπαλλήλων στις αναφερόµενες στον παρόντα νόµο Γενικές Γραµµατείες για την Καταπολέµηση της ∆ιαφθοράς και ΚΥ.Σ.Οι.Π. δεν µπορεί να υπερβαίνει τους τριάντα (30) για κάθε µία εξ’ αυτών, εκ των οποίων ο αριθµός των µετακλητών ειδικών συµβούλων και συνεργατών δεν µπορεί να υπερβαίνει τους δέκα πέντε (15).

Άρθρο 18 Ρυθµίσεις θεµάτων ΚΕ.Ν.Ε. Η περίπτωση (ε) του άρθρου 12 του ν. 1299/1982 (Α’129), όπως κωδικοποιήθηκε ως περίπτωση (ε) του άρθρου 36 του Κώδικα Νοµοθεσίας για τη Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα (π.δ. 63/2005, Α’ 98), αντικαθίσταται ως ακολούθως: «ε) Ρυθµίζει ό,τι αφορά τη συγκρότηση, τη σύσταση και τη λειτουργία της Κεντρικής Νοµοπαρασκευαστικής Επιτροπής (ΚΕ.Ν.Ε.), µεταβάλλει τους όρους, τα προσόντα και την απαιτούµενη ειδικότητα για την πρόσληψη των µελών και των επιστηµονικών συνεργατών της, µειώνει τις θέσεις των επιστηµονικών συνεργατών ή και τις αυξάνει µέχρι πέντε (5), καθορίζει τον τρόπο και το ύψος της αµοιβής των µελών και των επιστηµονικών συνεργατών της και εγκρίνει τον κανονισµό λειτουργίας της που καταρτίζεται απ` αυτήν.»

Άρθρο 19 Μεταβίβαση αρµοδιοτήτων στο Γενικό Γραµµατέα της Κυβέρνησης Στο τέλος της παρ. 9 του άρθρου 7 του ν. 1558/1985 (Α’ 137), όπως προστέθηκε µε την παρ. 3 του άρθρου 1 του ν. 3242/2004 (Α’ 102) και κωδικοποιήθηκε ως παράγραφος 4 του άρθρου 81 του Κώδικα Νοµοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα (π.δ. 63/2005, Α’ 98), προστίθεται εδάφιο ως ακολούθως: «Με όµοια απόφαση, µπορεί να µεταβιβάζονται στον Γενικό Γραµµατέα της Κυβέρνησης οι αρµοδιότητες της περίπτωσης (ε) του άρθρου 12 του ν. 1299/1982 (Α’ 129) και της παραγράφου 3 του άρθρου 1 του ν. 3133/2003 (Α’ 85) µε εξαίρεση τον τρόπο και το ύψος της αµοιβής των µελών και των επιστηµονικών συνεργατών».

Άρθρο 20 Άσκηση αρµοδιοτήτων ΚΕ.Ν.Ε. Η παράγραφος 2 του άρθρου 11 του ν. 1299/1982, όπως κωδικοποιήθηκε ως παράγραφος 2 του άρθρου 85 του Κώδικα Νοµοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα (π.δ. 63/2005, Α’ 98), καταργείται.

Άρθρο 21 Θέσεις αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών ανά Υπουργείο Η παρ. 4 του άρθρου 22 του ν. 1558/1985, όπως κωδικοποιήθηκε ως παρ. 4 του άρθρου 47 του Κώδικα Νοµοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα (π.δ. 63/2005, Α’ 98), καταργείται. Άρθρο

22 Αναπληρωτές γενικοί γραµµατείς υπουργείων Στο ν. 1558/1985 προστίθεται άρθρο 25Α, ως ακολούθως: «Άρθρο 25Α Αναπληρωτές γενικοί γραµµατείς υπουργείων
1. Σε κάθε υπουργείο συνιστάται από µία (1) θέση µετακλητού αναπληρωτή γενικού γραµµατέα µε βαθµό β’ της κατηγορίας ειδικών θέσεων. Στα υπουργεία που προέκυψαν από συγχώνευση µε το π.δ. 24/2015 (Α’20), συνιστώνται θέσεις µετακλητών αναπληρωτών γενικών γραµµατέων, ιδίου βαθµού και κατηγορίας, αντίστοιχες του αριθµού των συγχωνευοµένων υπουργείων. Οι αναπληρωτές γενικοί γραµµατείς διορίζονται και παύονται µε κοινή απόφαση του αρµοδίου Υπουργού και Αναπληρωτή Υπουργού. Με την ίδια απόφαση, καθορίζονται και οι αρµοδιότητες των αναπληρωτών γενικών γραµµατέων, εκ των αρµοδιοτήτων των γενικών γραµµατέων του υπουργείου.
2. Στις θέσεις αναπληρωτών γενικών γραµµατέων επιτρέπεται, κατά τις κείµενες διατάξεις, ο διορισµός υπαλλήλων και λειτουργών του δηµόσιου τοµέα, όπως αυτός είχε οριοθετηθεί µε τις διατάξεις του άρθρου 1 παρ. 6 του ν. 1256/1982 (ΦΕΚ Α’ 65) και τις µεταγενέστερες συµπληρώσεις του, πριν από την τροποποίησή του µε το άρθρο 51 του ν. 1892/1990 (ΦΕΚ Α’ 101), ανεξάρτητα από τη σχέση µε την οποία υπηρετούν σε αυτόν. Ο χρόνος υπηρεσίας τους που διανύεται στις θέσεις αυτές λογίζεται για όλες τις συνέπειες ως πραγµατική υπηρεσία στην οργανική τους θέση. Σε περίπτωση αποχώρησής τους από τις παραπάνω θέσεις επανέρχονται αυτοδικαίως στη θέση που κατείχαν πριν από το διορισµό τους.
3. Για την εξυπηρέτηση των αναπληρωτών γενικών γραµµατέων υπουργείων στην άσκηση των καθηκόντων τους συνιστάται για κάθε τέτοια θέση µία (1) θέση διοικητικού υπαλλήλου και µία (1) θέση ειδικού συµβούλου ή ειδικού συνεργάτη µε σύµβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισµένου χρόνου. Η πλήρωση των θέσεων της παραγράφου αυτής γίνεται µε απόσπαση από θέσεις του ∆ηµοσίου ή νοµικού προσώπου δηµοσίου δικαίου ή ιδιωτικού δικαίου του δηµόσιου τοµέα.»

Άρθρο 23 Στελέχωση πολιτικών γραφείων υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών Οι παρ. 2 και 3 του άρθρου 30 του ν. 1558/1985, όπως κωδικοποιήθηκαν ως παρ. 2 και 3 του άρθρου 55 του Κώδικα Νοµοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα (π.δ. 63/2005, Α’ 98), αντικαθίστανται ως ακολούθως: «2. Στα πολιτικά γραφεία, που συνιστώνται κατά την προηγούµενη παράγραφο, συνιστώνται οι εξής θέσεις: α) Σε κάθε γραφείο υπουργού και αναπληρωτή υπουργού τέσσερις (4) θέσεις µετακλητών διοικητικών υπαλλήλων και τρεις (3) ενιαίες θέσεις για ειδικούς συµβούλους και ειδικούς συνεργάτες. β) Σε κάθε γραφείο υφυπουργού τρεις (3) θέσεις µετακλητών διοικητικών υπαλλήλων και δύο (2) ενιαίες θέσεις ειδικών συµβούλων ή ειδικών συνεργατών. 3. Στα πολιτικά γραφεία αντιπροέδρων της Κυβέρνησης υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών επιτρέπεται κατά παρέκκλιση των κειµένων διατάξεων και χωρίς χρονικό περιορισµό, µε απόφαση του µέλους της Κυβέρνησης στο οποίο υπάγεται το γραφείο και του κατά περίπτωση αρµόδιου υπουργού, η απόσπαση µέχρι δέκα (10) υπαλλήλων του ∆ηµοσίου ή νοµικού προσώπου του δηµόσιου τοµέα. Για τα πολιτικά γραφεία των υφυπουργών την απόφαση υπογράφει ο οικείος υπουργός. Η απόσπαση γίνεται σε προσωρινές οµοιόβαθµες θέσεις που συνιστώνται κατά περίπτωση µε την πράξη απόσπασης για όσο χρόνο ο υπάλληλος που αποσπάται προσφέρει τις υπηρεσίες του στο αντίστοιχο πολιτικό γραφείο. Ο χρόνος απόσπασης λογίζεται για κάθε συνέπεια ως χρόνος πραγµατικής υπηρεσίας στη θέση που ο αποσπώµενος υπάλληλος κατέχει οργανικά.»

Άρθρο 24 Η παρ. 4 του άρθρου 30 του ν. 1558/1985, όπως τροποποιήθηκε µε την παρ. 2 του άρθρου 22 του ν. 1735/1987 (Α’ 195) και κωδικοποιήθηκε ως παρ. 4 του άρθρου 55 του Κώδικα Νοµοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα (π.δ. 63/2005, Α’ 98), εφαρµόζεται και για τα πολιτικά γραφεία των Υπουργών Επικρατείας. Επίσης στην ίδια παράγραφο προστίθενται εδάφια τρίτο, τέταρτο και πέµπτο ως εξής: «Στα πολιτικά γραφεία του Πρωθυπουργού, αντιπροέδρων της Κυβέρνησης και υπουργών επιτρέπεται η ανάθεση καθηκόντων ειδικού συµβούλου για ορισµένο χρονικό διάστηµα και συγκεκριµένα αντικείµενα, καθ’ υπέρβαση του οριζόµενου ανώτατου αριθµού ειδικών συµβούλων και συνεργατών. Οι ειδικοί σύµβουλοι του προηγουµένου εδαφίου προσλαµβάνονται µε αντίστοιχες αποφάσεις του Πρωθυπουργού, αντιπροέδρων της κυβέρνησης ή των αρµοδίων υπουργών και δηµοσιεύονται στην Εφηµερίδα της Κυβέρνησης. Οι ειδικοί αυτοί σύµβουλοι υπηρετούν εθελοντικά και δεν λαµβάνουν µισθό, αποζηµίωση ή άλλη οικονοµική απολαβή εκτός των οδοιπορικών τους».

Άρθρο 25 ∆ιοικητική υποστήριξη γενικών γραµµατέων Το πρώτο εδάφιο της παρ. 9 του άρθρου 30 του ν. 1558/1985, όπως κωδικοποιήθηκε ως παρ. 13 του άρθρου 55 του Κώδικα Νοµοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα (π.δ. 63/2005, Α’ 98), αντικαθίσταται ως ακολούθως: «9. Για την εξυπηρέτηση των γενικών γραµµατέων υπουργείων και των γενικών γραµµατέων που προΐστανται γενικών γραµµατειών στην άσκηση των καθηκόντων τους συνιστώνται σε κάθε αντίστοιχη θέση δύο (2) θέσεις διοικητικών υπαλλήλων.»

Άρθρο 26 Θέσεις προϊσταµένων γραφείων της Γενικής Γραµµατείας της Κυβέρνησης Η περίπτωση β της παραγράφου 1 του άρθρου 9 του π.δ. 32/2004 (Α΄ 28), όπως αντικαταστάθηκε µε την παράγραφο 1 του άρθρου 5 του π.δ. 17/2009 (Α’ 33) και κωδικοποιήθηκε ως περίπτωση (β) της παραγράφου 1 του άρθρου 81 του ΚώδικαΝοµοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα (π.δ. 63/2005, Α’ 98), αντικαθίσταται ως ακολούθως: «β) Στις λοιπές θέσεις προϊσταµένων, είτε µε διορισµό, είτε µε ανάθεση καθηκόντων σε ειδικό σύµβουλο, ειδικό συνεργάτη ή σε µετακλητό υπάλληλο της Γενικής Γραµµατείας της Κυβέρνησης, είτε µε απόσπαση από θέση του ∆ηµοσίου ή νοµικού προσώπου δηµοσίου δικαίου, εφόσον κατέχουν πτυχίο Α.Ε.Ι. Η κατοχή θέσης προϊσταµένου των περιπτώσεων α) και β) δεν συνεπάγεται αναστολή άσκησης του οικείου ελευθέριου επαγγέλµατος».

Άρθρο 27 Μετονοµασία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Το άρθρο 5 του π.δ. 24/2015 (Α’ 20) αντικαθίσταται από της ισχύος του ως ακολούθως: «Άρθρο 5 Μετονοµασία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας µετονοµάζεται σε Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.»

Άρθρο 28 Κατάργηση Γενικής Γραµµατείας Επικοινωνίας και Προβολής, µεταφορά των Υπηρεσιών της στη Γενική Γραµµατεία Ενηµέρωσης και µετονοµασία της Γενικής Γραµµατείας Ενηµέρωσης σε Γενική Γραµµατεία Ενηµέρωσης και Επικοινωνίας 1. Η Γενική Γραµµατεία Επικοινωνίας και Προβολής και η θέση Γενικού Γραµµατέα Επικοινωνίας και Προβολής κατηγορίας ειδικών θέσεων µε βαθµό α’ καταργούνται. Το σύνολο των υπηρεσιών της καταργούµενης Γενικής Γραµµατείας Επικοινωνίας και Προβολής µε τις αρµοδιότητες, όργανα, θέσεις και προσωπικό, όπως αυτά έχουν διαµορφωθεί κατά την έκδοση του παρόντος και µε τους εποπτευόµενους από αυτή φορείς, µεταφέρεται στη Γενική Γραµµατεία Ενηµέρωσης. 2. Η Γενική Γραµµατεία Ενηµέρωσης µετονοµάζεται σε Γενική Γραµµατεία Ενηµέρωσης και Επικοινωνίας. 3. Οι πιστώσεις του προϋπολογισµού της καταργούµενης Γενικής Γραµµατείας Επικοινωνίας και Προβολής µεταφέρονται στον προϋπολογισµό της Γενικής Γραµµατείας Ενηµέρωσης και Επικοινωνίας.

Άρθρο 29 Ρύθµιση επειγόντων θεµάτων µεταφοράς µαθητών 1. Συµβάσεις µεταφοράς µαθητών σχολικού έτους 2014-2015 οι οποίες εκτελούνται σύµφωνα µε την περ. α της παρ. 1 του άρθρου 49 του ν. 4274/2014 (Α΄ 147) και µε τις παραγράφους 1, 2 και 4 του άρθρου δεκάτου εβδόµου του ν. 4286/2014 (Α’ 194) και ευρίσκονταν σε ισχύ στις 28 Φεβρουαρίου 2015, παρατείνονται αυτοδικαίωςµέχρι τη λήξη του σχολικού έτους 2014-2015. Κατά τα λοιπά ισχύουν οι διατάξεις του τελευταίου εδαφίου της παρ. 1.α. του άρθρου 49 του ν. 4274/2014.
2. Το άρθρο 29 του ν. 4304/2014 (Α΄ 234) αντικαθίσταται, από 23.10.2014, ηµεροµηνία έναρξης ισχύος του, ως εξής: «∆απάνες µεταφοράς µαθητών δηµόσιων σχολείων, οι οποίες πραγµατοποιούνται από την έναρξη του σχολικού έτους 2014-2015 (11/9/2014) µέχρι τη σύναψη της οικείας σύµβασης µεταφοράς και πάντως όχι πέραν της λήξης του σχολικού έτους 2014-2015, καταβάλλονται νόµιµα, εφόσον ο οικείος Περιφερειάρχης βεβαιώνει µε σχετική πράξη του την εκτέλεση της µεταφοράς των µαθητών και εφόσον το ύψος της σχετικής δαπάνης είναι σύµφωνο µε τους όρους και το περιεχόµενο της οικείας σύµβασης µεταφοράς µαθητών του ιδίου σχολικού έτους».
3. Η παράγραφος 4 του άρθρου δεκάτου εβδόµου του ν. 4286/2014 (Α’ 194) αντικαθίσταται αναδροµικά από τότε που ίσχυσε, σύµφωνα µε τα οριζόµενα στην παράγραφο 5 του ιδίου ως άνω άρθρου, ως εξής : «Εάν η µεταφορά των µαθητών της πρωτοβάθµιας και δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης δηµοσίων σχολείων δεν είναι εφικτή για το σχολικό έτος 2014-2015 µε δηµόσια συγκοινωνία ή µε ίδια µέσα των Περιφερειών και των ∆ήµων, σύµφωνα µε την κείµενη νοµοθεσία, επιτρέπεται κατ‘ εξαίρεση και έπειτα από σύµφωνη γνώµη επιτροπής, στην οποία µετέχει από ένας εκπρόσωπος της οικείας περιφερειακής ενότητας, της πρωτοβάθµιας αυτοδιοίκησης και του οικείου οργανισµού δηµόσιας συγκοινωνίας υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη ή του αρµόδιου κατά περίπτωση Αντιπεριφερειάρχη, η υπέρβαση των χιλιοµετρικών αποστάσεων που τίθενται στην υπ‘ αριθµ. 24001/11.6.2013 κ.υ.α., όπως ισχύει, υπό την προϋπόθεση ότι το συνολικό κόστος της µεταφοράς µαθητών σε ολόκληρη αθροιστικά την Περιφέρεια δεν υπερβαίνει το αντίστοιχο της περσινής σχολικής χρονιάς και στο πλαίσιο των οριζοµένων µε τις αριθµ. 30844/31-7-2013 (Β 1897) και 29531/2014 (Β 2060) κ.υ.α.».
4. ∆απάνες µεταφοράς µαθητών που πραγµατοποιήθηκαν κατά το πρώτο δίµηνο του οικονοµικού έτους 2014, κατά παρέκκλιση των κειµένων περί δεσµεύσεως πιστώσεων διατάξεων, µπορεί να εκκαθαριστούν και να πληρωθούν σε βάρος των πιστώσεων των οικείων Περιφερειών τρέχοντος οικονοµικού έτους, τηρουµένων των λοιπών προϋποθέσεων νοµιµότητας και κανονικότητας αυτών.

Άρθρο 30 Παροχές ασθένειας σε είδος για ανέργους, υποαπασχολούµενους κλπ
1. Στο τέλος της παρ. 1Α του άρθρου 31 του α.ν. 1846/1951 (Α΄179), όπως συµπληρώθηκε µε την παρ. 1Α του άρθρου 138 του ν. 4052/2012 (Α΄41), την παρ. 2 του άρθρου 75 του ν. 4144/2013 (Α΄ 88) και την παρ. 1Α του άρθρου 18 του ν. 4242/2014 (Α΄50), προστίθεται εδάφιο ως ακολούθως: «Οι ασφαλισµένοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, καθώς και τα µέλη οικογενείας τους, όπως αυτά αναφέρονται στο άρθρο 33, για την περίοδο από 1.3.2015 έως 29.2.2016 καλύπτονται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ για παροχές ασθένειας σε είδος, εφόσον έχουν πραγµατοποιήσει τουλάχιστον πενήντα (50) ηµέρες ασφάλισης είτε το προηγούµενο ηµερολογιακόέτος, είτε κατά το τελευταίο δεκαπεντάµηνο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ηµέρες που πραγµατοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ηµερολογιακό τρίµηνο του δεκαπενταµήνου».
2. Στους ασφαλισµένους των περιπτώσεων Α, Β και Γ της υποπαραγράφου Α.3. της παραγράφου Α του άρθρου πρώτου του ν. 4254/2014 (Α΄ 85) καθώς και στα προστατευόµενα µέλη αυτών , σύµφωνα µε την ισχύουσα νοµοθεσία του οικείου φορέα, παρατείνεται το δικαίωµα παροχών ασθένειας σε είδος µέχρι 29-2-2016 µε τις ίδιες προϋποθέσεις που ορίζονται από τις ανωτέρω διατάξεις.
3. Η ασφαλιστική κάλυψη των ασφαλισµένων του Ο.Α.Ε.Ε., ηλικίας άνω των 30 και έως 65 ετών που διέκοψαν την άσκηση του επαγγέλµατός τους, έχουν κάνει χρήση των διατάξεων της παρ. 8 του άρθρου δεύτερου του ν. 3845/2010 (Α΄ 65) και παραµένουν άνεργοι και ανασφάλιστοι, παρατείνεται για ένα έτος και µέχρι την 29-2- 2016, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν οφειλές προς τον ΟΑΕΕ ή έχουν ρυθµίσει τις οφειλές τους και τηρείται η ρύθµιση.
4. Η ασφαλιστική κάλυψη των ανέργων που έχουν κάνει χρήση των διατάξεων της παρ.4 του άρθρου 5 του ν.2768/1999 (Α΄273), της παρ.2 του άρθρου 35 του ν.3996/2011 (Α΄ 170), της παραγράφου Α2 του άρθρου 138 του ν.4052/2012 (Α΄ 41) και της παρ.3 του άρθρου 75 του ν.4144/2013 (Α΄ 88), της παρ.1Β άρθρου 18 του ν.4242/2014 (Α΄50) παρατείνεται µέχρι την 29η Φεβρουαρίου 2016. Κατά τα λοιπά, ισχύουν τα αναφερόµενα στις διατάξεις της παρ.4 του άρθρου 5 του ν.2768/1999 και ο Ο.Α.Ε.∆. υποχρεούται να καταβάλλει την προβλεπόµενη εισφορά στους οικείους ασφαλιστικούς οργανισµούς.
5. Στο τέλος της παραγράφου 1Β του άρθρου 31 του α.ν. 1846/1951(Α΄ 179), όπως συµπληρώθηκε µε την παράγραφο 26 του άρθρου 20 του ν. 4019/2011 (Α΄216) και µε την παρ. 4 του άρθρου 75 του ν. 4144/2013 (Α΄88), και την παρ.1Γ άρθρου 18 του ν.4242/2014(Α΄50), προστίθενται εδάφια ως εξής: «Οι εργαζόµενοι της επιχείρησης µε την επωνυµία «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΕΛΛΑ∆ΟΣ Α.Ε.» καθώς και τα µέλη οικογένειας τους που αναφέρονται στο άρθρο 33 του α.ν. 1846/1951 (Α΄179) για την περίοδο από 1/3/2015 έως 29/2/2016 καλύπτονται από τον ΕΟΠΠΥ για παροχές ασθένειας σε είδος, χωρίς την προϋπόθεση της συµπλήρωσης των απαιτούµενων ηµερών ασφάλισης . Οι εργαζόµενοι των Ναυπηγείων Σκαραµαγκά, καθώς και τα µέλη οικογένειας τους που αναφέρονται στο άρθρο 33 του α.ν. 1846/1951 (Α΄179) για την περίοδο από 1/3/2015 έως 29/2/2016 καλύπτονται από τον ΕΟΠΠΥ για παροχές ασθένειας σε είδος, χωρίς την προϋπόθεση της συµπλήρωσης των απαιτούµενων ηµερών ασφάλισης».

Άρθρο 31 Παράταση προθεσµιών για αιτήσεις αναγνώρισης χρόνου απασχόλησης σχολικών φυλάκων και για τα επικουρικά και τα ταµεία των ενστόλων 1. Η προβλεπόµενη στο δεύτερο εδάφιο του άρθρου 248 του ν.4281/2014 (Α΄ 160) αποκλειστική προθεσµία υποβολής αίτησης αναγνώρισης χρόνου απασχόλησης σε προγράµµατα εργασιακής εµπειρίας ως σχολικού φύλακα παρατείνεται για τρείςµήνες από την λήξη της. 2. Οι προβλεπόµενες στις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 119 του ν. 4316/2014 (Α΄ 270) προθεσµίες παρατείνονται έως 30/6/2015. Άρθρο 32 Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τη δηµοσίευσή του στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου