Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Θύελλα αντιδράσεων μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ κατά του Βαρουφάκη για το "πάγωμα" των προεκλογικών δεσμεύσεων και την φωτογράφιση με φόντο την... Ακρόπολη

Θύελλα αντιδράσεων μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ κατά του Βαρουφάκη για το "πάγωμα" των προεκλογικών δεσμεύσεων και την φωτογράφιση με φόντο την... Ακρόπολη

Μέγεθος κειμένου
Θύελλα αντιδράσεων μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ κατά του Βαρουφάκη για το `πάγωμα` των προεκλογικών δεσμεύσεων και την φωτογράφιση με φόντο την... Ακρόπολη
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Διαδώστε αυτό το άρθρο

Τελευταία ενημέρωση: 14.03.2015 | 15:58
Πρώτη δημοσίευση: 14.03.2015 | 15:52
Διαδώστε το:

- Ισχυρές εσωτερικές αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ- Αφορμή τα λεγόμενα του Γιάνη Βαρουφάκη για "πάγωμα" κάποιων προεκλογικών δεσμεύσεων
- Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε σχετικά πως "έχουμε πρόγραμμα διάρκειας τεσσάρων ετών"
- Αντίδραση από τον Γιάννη Μηλιό που κάνει λόγο για υπαναχωρήσεις
- "Καρφιά" και από Δημήτρη Παπαδημούλη για την συνέντευξη Βαρουφάκη στο Paris Match
- Δείτε βίντεο από την επίσκεψη του Βαρουφάκη με την σύζυγό του στο ειδυλλιακό Κόμο της βόρειας Ιταλίας

Η αλήθεια είναι πως μετά τις... παροτρύνσεις Τσίπρα στους υπουργούς του για περισσότερη δουλειά και λιγότερα λόγια (αναφορά που φέρεται να "φωτογράφιζε" τον Γιάνη Βαρουφάκη), δεν έχουμε δει και μεγάλη διαφορά.


Ειδικά από την πλευρά του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος με την συνέντευξη που έδωσε στο Paris Match, στην οποία φωτογραφήθηκε στο σπίτι του, στην σκιά της Ακρόπολης, με την σύζυγό του Δανάη Στράτου, προκάλεσε ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις.

Ωστόσοι οι αντιδράσεις προς τον Γιάνη Βαουφάκη έχουν και αμιγώς πολιτικό 'χρώμα". Κι αυτό με αφορμή τα όσα φέρεται να δήλωσε στο περιθώριο του οικονομικού Φόρουμ στο Κόμο της Ιταλίας, όπου βρίσκεται ήδη από χθες.

Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ έκανε λόγο για σχετικό... "πάγωμα" κάποιων προεκλογικών δεσμεύσεων, τονίζοντας πως η κυβέρνηση έχει σχέδιο διάρκειας τεσσάρων ετών, θέλοντας ουσιαστικά να τονίσει πως δεν γίνεται να υλοποιηθούν όλες οι προεκλογικές δεσμεύσεις... με την μία.

Αναστολή;


Η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη "να αναστείλει την εφαρμογή ορισμένων προεκλογικών υποσχέσεων για αργότερα ώστε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των ευρωπαίων εταίρων της", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, τον οποίο επικαλείται σήμερα η ιταλική εφημερίδα "Κοριέρε ντέλα Σέρα". 

"Δεν είμαστε λαϊκιστές, δεν υποσχεθήκαμε πράγματα που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν", δήλωσε χθες, Παρασκευή, το βράδυ ο Γιάνης Βαρουφάκης σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση οικονομικών ηγετών που οργανώθηκε στο Τσερνόμπιο, στην επαρχία του Κόμο, στη βόρεια Ιταλία.

"Θέλουμε να αποπληρώσουμε το χρέος μας μέχρι τέλους. Όμως ζητούμε από τους εταίρους μας να μας βοηθήσουν για να επαναφέρουμε την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Όσο πιο γρήγορα σταθεροποιηθεί η οικονομία μας, τόσο ταχύτερος θα είναι ο ρυθμός της αποπληρωμής μας", συμπλήρωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης κι εξήγησε πως η ιδέα του είναι "να μετατραπεί το χρέος σε ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης. Όσο περισσότερο η Ελλάδα ανακάμπτει, τόσο περισσότερο θα είναι σε θέση να αποπληρώνει τα δάνεια".

"Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, δεν θα ζητήσουμε βοήθεια στο εξωτερικό. Καλλιεργούμε καλές σχέσεις με τη Ρωσία, την Κίνα και άλλες χώρες. Όμως το πρόβλημά μας είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, το οποίο θα επιλύσουμε εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας", κατέληξε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Εσωτερικές "δονήσεις"


Οι παραπάνω δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη έφεραν... αναταράξει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. 

Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση του Γιάννη Μηλιού στο twitter, στην οποία αναφέρει: "Η εμπιστοσύνη δε κερδίζεται με υπαναχωρήσεις αλλά με δουλειά, σταθερότητα κι αρχές".

Η λέξη "υπαναχωρήσεις" είναι η λέξη - κλειδί και παρόλο που ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ δεν παραθέτει ονόματα, η φράση του αυτή ερμηνεύεται ως αναφορά στο "πάγωμα" των δεσμεύσεων για το οποίο έκανε λόγο ο κ. Βαρουφάκης.


Λίγο νωρίτερα και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, είχε κάνει ανάρτηση στο twitter, στην οποία -εμμέσως κι εκείνος- αναφερόταν στον Γιάνη Βαρουφάκη, αφού έγραψε: "Θερμή παράκληση: Λιγότερες συνεντεύξεις κ φωτογραφήσεις κ περισσότερη δουλειά. Οι καιροί απαιτούν σοβαρότητα, λύσεις κ μετρήσιμο αποτέλεσμα".


Η εναλλακτική πρόταση του Βαρουφάκη


Μία εναλλακτική ποσοτική χαλάρωση (Quantitative Easing), η οποία να χρηματοδοτηθεί σε ποσοστό 100% με ομόλογα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και η ΕΚΤ να αγοράσει τα ομόλογα αυτά στη δευτερογενή αγορά, πρότεινε -σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ- μιλώντας σήμερα στο οικονομικό φόρουμ Αμπροζέτι του Κόμο, Γιάνης Βαρουφάκης.

Βαρουφάκης: Θα μου άρεσε αυτό το προτεινόμενο Quantitative Easing να ονομασθεί «πρόγραμμα Μέρκελ»

Διευκρίνισε, δε, ότι με τον τρόπο αυτόν «θα λύνονταν τα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, διότι θα αγόραζε ένα μόνον χαρτί με αξιολόγηση τριπλού A, χωρίς να πρέπει να ενδιαφέρεται για να ομόλογα των διαφόρων χωρών», ενώ «θα μπορούσαν να αποφευχθούν τα προβλήματα που το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αντιμετώπισε σε άλλες περιπτώσεις και θα αντιμετωπίζει όλο και περισσότερο στην Ευρώπη καθώς οι τομείς επενδύσεων είναι υπερτιμημένοι και η προσπάθεια επανεκκίνησης των επενδύσεων αποτυγχάνει. Αυτό το είδος του Quantitative Easing, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα προσφέρει απευθείας στήριξη στις επενδύσεις».

Νωρίτερα, στην ομιλία του -σύμφωνα πάντα με όσα μεταδίδουν τα ιταλικά ΜΜΕ- ο κ. Βαρουφάκης είχε σημειώσει: «Δόθηκαν δάνεια σε χώρες που διατηρούν χρέη, όπως η χώρα μου, με ειδικές διαδικασίες. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν η μετάθεση εν δυνάμει απωλειών από τα λογιστικά βιβλία των τραπεζών στους Ευρωπαίους φορολογούμενους. Με τον τρόπο αυτόν, όλο το βάρος της κρίσης έπεφτε πάνω στις χώρες που βρίσκονταν σε μεγαλύτερη δυσκολία. Το αποτέλεσμα ήταν εμφανές, στις χρηματαγορές, επί περίπου μια διετία. Ο Μάριο Ντράγκι αντιμετώπισε με μεγάλο θάρρος την κατάσταση αυτή, το καλοκαίρι του 2012. Δυστυχώς, η πετυχημένη αυτή παρέμβαση, έστω και αν ηρέμησε τις χρηματαγορές, ώθησε την κρίση να παρουσιάσει μετάσταση στην πραγματική οικονομία. Με μια ασύμμετρη επίθεση κατά των επενδύσεων, σε μια στιγμή που αναπτυσσόταν μια κρίση εμπιστοσύνης, με αποπληθωριστικές δυνάμεις σε όλη την ήπειρό μας. Και στην περίπτωση αυτή ο Μάριο Ντράγκι παρενέβη διαμέσου του Quantitative Easing. H κρίση κορυφώθηκε στην Ευρώπη, η Ευρώπη έχασε εγκυρότητα στα μάτια των πολιτών της και μεγάλος μέρος της αξιοπιστίας της έναντι του υπόλοιπου πλανήτη. Θεωρητικά η Ευρώπη τάσσεται υπέρ μιας μεγαλύτερης ενότητας και σταθερότητας, αλλά στην πράξη, τα πιο σοβαρά της προβλήματα επανεθνικοποιήθηκαν».



Ο υπουργός πρόσθεσε: «Yπάρχει, λοιπόν, μια υπαρξιακή κρίση, η οποία είναι εντελώς άσχετη με την Ελλάδα. Μια κρίση, η οποία επιδεινώνεται και δεν βελτιώνεται, σύμφωνα με πολλές εκτιμήσεις. Αποτελεί μια πρόκληση για όλους μας. Ούτε η φορολογικά "ενάρετη" συμπεριφορά, ούτε τα κεϋνσιανά κίνητρα μπορούν να λύσουν το πρόβλημα. Το να μείνουμε αγκυλωμένοι σε συζητήσεις του παρελθόντος, για τη μείωση ή την αύξηση του ελλείμματος, για τον προϋπολογισμό της Ρώμης ή των Παρισίων, είναι στείρες συζητήσεις. Χρειαζόμαστε κάτι άλλο, με μια καινούρια λογική. Πρέπει να αποδράσουμε από τις φυλακές των ψεύτικων διλημμάτων, από τις ψεύτικες επιλογές ανάμεσα σε σταθερότητα και ανάπτυξη. Δεν πρέπει να υπάρχει ένα τέτοιο δίλημμα».


Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου