Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Σκάνδαλο με εκμισθώσεις ακινήτων ύψους 3 εκατ. ευρώ στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ


Ποινικές ευθύνες στους υπευθύνους της ΤΡΑΙΝΟΣΕ την περίοδο 2006-07-08 αποδίδονται από την εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, με αφορμή την εκμίσθωση ακινήτων του ΟΣΕ αντί ευτελούς τιμήματος. Τα κριτήρια αυτά μάλιστα φέρεται να εξακολουθούν να είναι μισθωμένα μέχρι σήμερα προκαλώντας κατά την εισαγγελία ζημία που ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια ευρώ στον ΟΣΕ.

Η έρευνα ξεκίνησε ύστερα από ενημερωτικό της Νομικής υπηρεσίας του ΟΣΕ, η οποία διαπίστωσε ότι εκμισθώνονται ακίνητα με ευτελή μισθώματα και εξ αυτού ο ΟΣΕ κύριος των ακινήτων να χάνει έσοδα. Η δίωξη αφορά στο αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία κατά παντός υπευθύνου, είναι κακούργημα, και η ζημία του δημοςιου ξεπερνά τις 120.000 ευρώ και αγγίζει τα 3 εκατομμύρια ευρώ.

Παλιότερα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για συγκεκριμένα παραδείγματα σκανδαλώδους διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας όπως τα βιομηχανικά κτίρια Κ1-Κ2 στο Θριάσιο Πεδίο. Από το 2006, τα κτίρια αυτά αξίας άνω των 40 εκ. ευρώ, τα οποία κατασκευάστηκαν το 2004 για τη στέγαση των εγκαταστάσεων συντήρησης τροχαίου υλικού, παραχωρήθηκαν σε ιδιώτες για τη διακίνηση και αποθήκευση προϊόντων, με αποτέλεσμα όχι μόνο την απώλεια σημαντικών εσόδων για τον ΟΣΕ, αλλά και την άμεση οικονομική του ζημία του Οργανισμού με την επιβάρυνση υπέρογκων λογαριασμών παροχών κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ).

Επίσης χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ακινήτου που είχε αρχικά μισθώσει ο οργανισμός «Αθήνα 2004», έκτασης 20.000 τ.μ., για το οποίο κατέβαλλε ετήσιο μίσθωμα της τάξεως των 4,2 εκατ. ευρώ.

Όμως η εταιρεία που ενοικίασε στη συνέχεια το συγκεκριμένο ακίνητο, είχε συμφωνήσει να καταβάλλει μίσθωμα μόλις 100 ευρώ το μήνα, ενώ τα ετήσια λειτουργικά έξοδα του ακινήτου ανέρχονταν σε 700.000 ευρώ. Προκειμένου να δικαιολογήσουν το υπερβολικά χαμηλό μίσθωμα οι συμβαλλόμενοι στο συμβόλαιο έκαναν λόγο για ενοικίαση μόλις 20 τ.μ., ενώ η εταιρεία χρησιμοποιούσε στην πραγματικότητα 20.000 τ.μ.


Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου