Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Επιτροπή Διεκδίκησης Κατοχικού Δανείου και Κλαπέντων Πολιτιστικών Θησαυρών ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΑ 9/4/2015


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΑ 9/4/2015
Με αφορμή τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δ. Μάρδα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για τον ‘λογιστικό έλεγχο του χρέους’ και σχετικά με την αναφορά που έκανε ο κ. Μάρδας για τις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα – τις προερχόμενες από το ΙΙ Παγκόσμιο πόλεμο – η Επιτροπή για την διεκδίκηση των Κατοχικών δανείων & των κλαπέντων πολιτιστικών θησαυρών, στο εξής Επιτροπή Διεκδίκησης, εξέδωσε το ακόλουθο Δελτίο Τύπου :
1. Μετά από εμπεριστατωμένη μελέτη – έρευνα του μέλους της Επιτροπής Διεκδίκησης κ. Τζανή Γκούσκου, προκύπτει ότι τα κεφάλαια που απέσπασε υπό μορφή δανείων (σε μετρητά & προϊόντα) η Γερμανία απ’ την Ελλάδα στην περίοδο του ΙΙ Παγκοσμίου πολέμου (Κατοχικά δάνεια) και δεν επεστράφησαν ποτέ, ξεπερνούν σε σημερινές αξίες τα 300 δισεκ. ευρώ.
2. Η ως άνω μελέτη – έρευνα του μέλους της Επιτροπής Διεκδίκησης κατατέθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) προς ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής του ΓΛΚ, καθ’ όν χρόνο βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία έρευνας, και, προκειμένου να ληφθεί υπόψιν στο υπό έκδοση πόρισμα. Παραδόξως δε, και χωρίς να ληφθούν υπόψιν τα νέα στοιχεία που καταθέσαμε στο ΓΛΚ, υπάρχει μια σπουδή εκ μέρους του προέδρου της επιτροπής του ΓΛΚ να διαρρεύσει το πόρισμά της σε εφημερίδες του εξωτερικού.
[…] Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει γίνει μια πάρα πολύ καλή δουλειά, η οποία έχει αντικείμενο τη συλλογή όλων εκείνων των στοιχείων που δικαιολογούν μέρος του χρέους που συνδέεται με τις λεγόμενες "γερμανικές αποζημιώσεις". Έχουν συγκεντρωθεί όλοι οι φάκελοι και είναι διαθέσιμο όλο το υλικό το οποίο χρειάζεται σε κάθε αρμόδιο φορέα, ο οποίος θα το ζητήσει […] Σύμφωνα με τους δικούς μας υπολογισμούς, το χρέος το οποίο συνδέεται με τις γερμανικές αποζημιώσεις ανέρχεται στα 278,7 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 10,3 δισεκατομμύρια είναι το λεγόμενο "αναγκαστικό δάνειο" και όλα τα υπόλοιπα ποσά έχουν σχέση με αποζημιώσεις που αφορούν ιδιώτες ή υποδομές. Στη Συνδιάσκεψη των Παρισίων του 1946 το ποσό αυτό είχε οριστεί στα 341,2 δισεκατομμύρια δολάρια εκείνη την εποχή.
Η μελέτη – έρευνα κυκλοφόρησε πρόσφατα σε βιβλίο, απ’ τις εκδόσεις Κάδμος, με τίτλο ‘Ιδού ο λογαριασμός κ. Μέρκελ : 300 δισ. ευρώ απ’ τα Κατοχικά δάνεια’. Σημειώνεται ότι στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται οι λοιπές απαιτήσεις της Ελλάδας από τη Γερμανία (αποζημιώσεις & επανορθώσεις).
Αριθμ. Πρωτ. ΓΛΚ 2/95357 – 12/12/1014
Η αυστριακή εφημερίδα ‘Der Standard’ σε άρθρο της (24.12.’14), φιλοξενώντας συνέντευξη του προέδρου της αρμόδιας επιτροπής του ΓΛΚ, κ. Καρακούση, κάνει λόγο για 4 -11 δισ. ευρώ, ενώ το ‘Der Spiegel’ (2.2.’15) για 8,25 δισ. δολάρια. Και οι δύο εφημερίδες επικαλούνται στοιχεία (…που διέρρευσαν) της Επιτροπής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, για 10-11 δισ. ευρώ.
3. Παρά το γεγονός ότι έχει ανασυσταθεί με απόφαση της Βουλής (10.3.’15) η νέα διακομματική επιτροπή η οποία θα επανεξετάσει το πόρισμα της προηγούμενης επιτροπής (και του ΓΛΚ), ο νυν αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Μάρδας, σπεύδει να ακυρώσει τις όποιες αποφάσεις της νέας επιτροπής και να παραδεχθεί το πόρισμα της προηγούμενης «…Σύμφωνα με τους δικούς μας υπολογισμούς, το χρέος το οποίο συνδέεται με τις γερμανικές αποζημιώσεις ανέρχεται στα 278,7 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 10,3 δισεκατομμύρια είναι το λεγόμενο "αναγκαστικό δάνειο"».
4. Η Επιτροπή Διεκδίκησης, έχοντας στη διάθεσή της πληθώρα τεκμηριωμένων στοιχείων σχετικά με τα Κατοχικά δάνεια, τις αποζημιώσεις & επανορθώσεις, καθώς και τους κλαπέντες πολιτιστικούς θησαυρούς που απέσπασαν τα κατοχικά στρατεύματα των ναζί και σήμερα κοσμούν τα μουσεία της Γερμανίας, ή βγαίνουν σε δημοπρασίες από οίκους του εξωτερικού, θεωρούμε ότι, οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, κ. Μάρδα, σχετικά με τα Κατοχικά δάνεια, είναι πολιτικά αδόκιμες και επιεικώς απαράδεχτες, δεδομένου ότι τα Κατοχικά δάνεια δεν είναι, όπως λέει, 10,3 δισεκ., αλλά ξεπερνούν τα 300 δισεκ. ευρώ όπως προαναφέραμε.
5. H Επιτροπή Διεκδίκησης, από τις αρχές του 2014, εν μέσω ανοικτών εκδηλώσεων, με δημοσιεύματα στον τύπο, με συνεντεύξεις σε ραδιο – τηλεοπτικά δίκτυα κλπ., έχει ενημερώσει σημαντικό τμήμα του Ελληνικού λαού για το ακριβές ποσό που πρέπει να απαιτήσει η Ελλάδα απ’ τη Γερμανία. Προ πάντων δε, να γνωρίζουν το μέγεθος των Κατοχικών δανείων όσοι προτίθενται να το διαπραγματευθούν, ώστε να μην επικαλεσθούν άγνοια ή δήθεν επίσημα στοιχεία στις όποιες αιτιάσεις τους. Η επίκληση άγνοιας ή επίσημων - πλασματικών στοιχείων - θα ισοδυναμεί στο εξής με ηθελημένη εξυπηρέτηση ξένων συμφερόντων ενάντια στα συμφέροντα της χώρας και του Ελληνικού λαού, τουτέστιν πράξη εθνικής μειοδοσίας.
ΑΘΗΝΑ 9/4/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου